Globalne łańcuchy wartości w Europie - Jankowiak, Anna H. (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
W niniejszym rozdziale przedstawiono powiązania w ramach globalnych łańcuchów wartości, które obserwowane są w Europie. Analizie poddano przede wszystkim partycypację poszczególnych gospodarek narodowych w europejskich łańcuchach wartości. Przedstawiono również uwarunkowania historyczne i współczesne czynniki rozwoju łańcuchów wartości w Europie.
Jankowiak, A. H. (2024). Globalne łańcuchy wartości w Europie. W: B. Drelich-Skulska, S. Bobowski, P. Pasierbiak (red.), Globalne łańcuchy wartości – funkcjonowanie, dylematy, wyzwania (s. 162-179). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: globalne łańcuchy wartości; GVC; partycypacja w GVC; Europa; Unia Europejska