Perspektywy rozwoju globalnych łańcuchów wartości - Drelich-Skulska, Bogusława; Bobowski, Sebastian; Marcinkowski, Jakub (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
W rozdziale przybliżono wyzwania związane z funkcjonowaniem globalnych łańcuchów wartości (GVC). W rozważaniach dowiedziono wpływu współczesnych szoków, takich jak globalny kryzys finansowy, pandemia COVID-19 oraz wojna w Ukrainie, na spowolnienie procesów globalizacji ekonomicznej. Zdaniem autorów nie można wykluczyć rekonfiguracji GVC, w szczególności zwiększania ich koncentracji przestrzennej czy częściowego powrotu procesów wytwórczych do krajów, czy też regionów pochodzenia korporacji transnarodowych. Zwrócono ponadto uwagę na wpływ czwartej rewolucji przemysłowej oraz związanych z nią automatyzacji i robotyzacji procesów produkcyjnych na funkcjonowanie GVC w dłuższej perspektywie, wskazano też na rangę wyzwań wynikających z dążeń do realizacji celów zrównoważonego rozwoju.
Drelich-Skulska. B., Bobowski, S. i Marcinkowski, J. (2024). Perspektywy rozwoju globalnych łańcuchów wartości. W: B. Drelich-Skulska, S. Bobowski, P. Pasierbiak (red.), Globalne łańcuchy wartości – funkcjonowanie, dylematy, wyzwania (s. 180-200). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: globalne łańcuchy wartości; zrównoważony rozwój; slowbalizacja; pandemia COVID-19