Globalne łańcuchy wartości w Ameryce Północnej - Pasierbiak, Paweł; Wojtas, Monika (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
W niniejszym rozdziale autorzy koncentrują się na opisie partycypacji Stanów Zjednoczonych, Kanady i Meksyku w globalnych łańcuchach wartości. Zidentyfikowano i opisano czynniki wzrostu udziału tych krajów w procesach produkcyjnych. Podjęto również próbę określenia wpływu uczestnictwa krajów Ameryki Północnej w regionalnych powiązaniach produkcyjnych na gospodarki narodowe. Wpływ ten, choć zróżnicowany, jest pozytywny, co można zauważyć w takich obszarach, jak wzrost gospodarczy, produktywność, rynek pracy i sfera technologiczna.
Pasierbiak, P. i Wojtas, M. (2024). Globalne łańcuchy wartości w Ameryce Północnej. W: B. Drelich-Skulska, S. Bobowski, P. Pasierbiak (red.), Globalne łańcuchy wartości – funkcjonowanie, dylematy, wyzwania (s. 140-161). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: globalne łańcuchy wartości; Ameryka Północna; Stany Zjednoczone; Kanada; Meksyk; fragmentaryzacja; handel zagraniczny