Kształtowanie się dochodów gmin z tytułu opłaty miejscowej w czasie pandemii COVID-19 - Dziuba, Jarosław; Życzkowska, Elżbieta (Formation of Municipal Revenues from the Local Fee during the COVID-19 Pandemic, 2024)
Cel: Celem artykułu jest ukazanie kształtowania się dochodów gmin w Polsce z tytułu opłaty miejscowej w czasie pandemii COVID-19 (lata 2020-2022) na tle okresów przed pandemią (lata 2017-2019). Metodyka: W artykule zastosowano metodę analizy aktów prawnych dotyczących przeciwdziałania rozprzestrzenianiu się pandemii i jej skutków oraz dotyczących źródeł finansowania JST. Przeprowadzono statystyczną analizę wykorzystania opłaty miejscowej przez gminy w Polsce wraz z analizą jej zależności od wybranych czynników ekonomicznych. Wyniki: W czasie pandemii COVID-19 dochody gmin z tytułu opłaty miejscowej uległy zmniejszeniu zarówno w wymiarze bezwzględnym, jak i w odniesieniu do dochodów ogółem i własnych. Powodem tego było zmniejszenie się aktywności turystycznej ludności wskutek wprowadzanych ograniczeń dotyczących funkcjonowania branży turystycznej i przemieszczania się ludności. Spadek ten był krótkotrwały i nie wpłynął na ogólną sytuację finansową JST ze względu na marginalny udział opłaty w strukturze dochodów. Implikacje i rekomendacje: Przykłady nielicznych gmin wskazują na duży potencjał dochodowy opłaty miejscowej, co implikuje konieczność dalszych badań nad tym źródłem dochodów w celu zwiększenia jego powszechności i wydajności. Oryginalność/wartość: W literaturze przedmiotu względnie niewiele jest opracowań poświęconych w całości pojedynczym dochodom JST, szczególnie o marginalnej, w skali całego sektora, wydajności dochodowej. Artykuł częściowo wypełnia tę lukę.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 3, s. 101-116
Keywords: samorząd terytorialny; finanse lokalne; dochody publiczne; opłata miejscowa; pandemia COVID-19; local self-government; local finance; public revenue; local fees; COVID-19 pandemic