Opracowanie zestawu diagnostycznego do detekcji norowirusów w próbkach biologicznych i środowiskowych. Częstotliwość występowania i znaczenie epidemiologiczne norowirusów - Janicka Paulina (Development of a diagnostic kit for the detection of noroviruses in biological and environmental samples. Prevalence and epidemiological significance of noroviruses, 2024)
W celu określenia wpływu norowirusa na organizm człowieka przeprowadzono badania na modelu zwierzęcym - myszach C56B1/6J. Badano zmiany histopatologiczne i stres oksydacyjny, w organach takich jak mózg, móżdżek, wątroba płuca i nerki.
Keywords: norowirus; sensor; stres oksydacyjny