Rola genów cydB i hydC w procesie tworzenia biofilmu Campylobacter jejuni - Korkus Jakub (The role of cydB and hydC gene in the biofilm formation Campylobacter jejuni, 2024)
W niniejszej pracy za pomocą mutagenezy przy udziale transpozonu uzyskano 350 mutantów szczepu C. jejuni 81-176, z których 20 wykazywało obniżoną zdolność do produkcji biofilmu w stosunku do szczepu rodzicielskiego.
Keywords: C. jejuni; biofilm; mutageneza; transpozon; cydB; hydC