Wzrost zarobków Polaków a siła nabywcza wynagrodzenia w latach 2012-2022 - Wylegała, Daniel (Poles’ Earnings Growth and Purchasing Power of Wages in the Years 2012-2022, 2024)
Celem artykułu jest analiza i ocena zależności między zarobkami a jakością życia Polaków. Za podstawę badań przyjęto stosunek przeciętnego i minimalnego wynagrodzenia do cen pszenicy i paliwa w Polsce w latach 2012-2022. W niniejszym opracowaniu zastosowano następujące metody badawcze: analizę krytyczną piśmiennictwa, analizę statystyczną oraz metodę dedukcyjną. W trakcie przeprowadzonych badań ustalono, że tempo wzrostu cen było zdecydowanie wyższe niż tempo wzrostu wynagrodzeń, co tym samym obniżało jakość życia mierzoną siłą nabywczą dochodów.
Wylegała, D. (2024). Wzrost zarobków Polaków a siła nabywcza wynagrodzenia w latach 2012-2022. W: M. Gasz, A. Koza, A. Politaj, Ekonomia i finanse (s. 115-123). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: wynagrodzenie; siła nabywcza; cena; salary; earnings; purchasing power; price