Model rozliczania kosztów według rachunku kosztów działań dla banku spółdzielczego - cz. I: Przesłanki, etapy, mapa procesów - Bojnowska, Agnieszka (The Model of Calculating Costs Found on Activity Based Costing for a Polish Co-Operative Bank. Part I: The Assumptions, Steps, the Map of Processes, 2008)
W artykule przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych przez autorkę, dotyczących potencjalnego zainteresowania zarządzających bankami spółdzielczymi rachunkiem kosztów działań jako metodą generującą dokładniejszą informację kosztową, w różnych przekrojach, i możliwą do wykorzystania w celach decyzyjnych operacyjnych i strategicznych. Zaprezentowano pierwszą część pracy badawczej nad modelem kosztów działań – przesłanki, etapy i efekty prac projektowych.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2008, Nr 14, s. 43-50