Rola specjalistów rachunkowości zarządczej w zarządzaniu dokonaniami przedsiębiorstwa - Nita, Bartłomiej (The Role of Management Accountants in Corporate Performance Management, 2009)
Artykuł dotyczy wykorzystania rachunkowości zarządczej w zarządzaniu dokonaniami przedsiębiorstwa. Rozpoznano w nim rolę specjalistów rachunkowości zarządczej w procesie zarządzania dokonaniami. Wnioski wyprowadzono na podstawie badań prowadzonych przez wielu autorów. Rola specjalistów rachunkowości zarządczej istotnie się zmieniła w ostatnich dwóch dekadach i obecnie pełnią oni raczej rolę wewnętrznych konsultantów i doradców uczestniczących w procesie zarządzania aniżeli wyłącznie analityków przetwarzających dane na potrzeby osób podejmujących decyzje. W tekście przedstawiono system rachunkowości zarządczej jako integralną część zarządzania dokonaniami. Zaproponowano podejście do modelowania rachunkowości zarządczej na potrzeby implementacji strategii. W jego ramach system rachunkowości zarządczej obejmuje komponenty: planowanie i budżetowanie, pomiar i raportowanie dokonań oraz projektowanie metod rachunkowości zarządczej. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2009, Nr 75, s. 55-64
Keywords: rachunkowość zarządcza; pomiar dokonań; zarządzanie dokonaniami