Sytuacja finansowa samorządów powiatowych województwa dolnośląskiego w latach 2006-2008 - Olejniczak, Jarosław (Lower Silesia Powiats' (2ed Level of Local Government) Financial Issues in 2006-2008 Years, 2009)
W obliczu światowego kryzysu finansowego i problemów finansowych budżetu państwa samorządy powiatowe stają przed zadaniem utrzymania założonego przez siebie poziomu świadczenia usług publicznych. Jest to trudne, ponieważ jak wykazała analiza danych z lat 2006-2008, bazują one na dochodach transferowanych z budżetu państwa w postaci subwencji i dotacji oraz udziałów w podatkach centralnych. Ograniczenie tych transferów wiązać się może z całkowitą rezygnacją powiatów z działań inwestycyjnych na rzecz wydatków bieżących. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2009, Nr 75, s. 76-93
Keywords: samorząd powiatowy; budżet; dochody; wydatki