Ryzyko finansowe w mikro-, małych i średnich przedsiębiorstwach - Prędkiewicz, Katarzyna (Financial Risk in Micro-, Small and, Medium Entrepreneurship, 2009)
W artykule podjęto próbę opisowej oceny ryzyka finansowego w mikro-, małych i średnich przedsiębiorstwach. Przedstawiono wyniki badań empirycznych dotyczące stopnia i efektu dźwigni finansowej w MSP. Z badań tych wynika, że mikro- i małe przedsiębiorstwa w mniejszym zakresie korzystają z długu oprocentowanego niż przedsiębiorstwa średnie. Jeżeli już sięgają po dług odsetkowy, to osiągają z tego tytułu częściej niż przedsiębiorstwa średnie pozytywny efekt dźwigni finansowej. Ponadto wyciągnięto wnioski, że przy niewielkim zadłużeniu − do 20% − przedsiębiorstwa nie kierują się efektem dźwigni finansowej w takim samym stopniu, jak przy zadłużeniu sięgającym powyżej 20%. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2009, Nr 75, s.94-106
Keywords: małe i średnie przedsiębiorstwa; dźwignia finansowa; ryzyko finansowe