Zadłużenie polskich spółek giełdowych a ich płynność finansowa - Szczepanik, Piotr (Dept of Public Companies in Poland and Financial Liquidity, 2009)
Płynność finansowa jest jednym z priorytetów każdego przedsiębiorstwa ponieważ warunkuje jego przetrwanie. Celem artykułu była próba ustalenia siły zależności liniowej pomiędzy zadłużeniem a płynnością finansową w polskich spółkach giełdowych. Na potrzeby analizy związków posłużono się wskaźnikiem korelacji liniowej Pearsona. Badaniu poddano średnie (dla sektorów niefinansowych w Polsce) wartości wskaźnika ogólnego zadłużenia oraz wskaźnika zadłużenia krótkoterminowego i wskaźnika bieżącej płynności. Z przeprowadzonych badań wynika, że w większości sektorów występuje wyraźna, choć umiarkowana zależność między wskaźnikiem ogólnego zadłużenia a wskaźnikiem bieżącej płynności. Natomiast wskaźnik zadłużenia krótkoterminowego jest bardzo silnie skorelowany ze wskaźnikiem bieżącej płynności finansowej. (abstrakt oryginalny)
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2009, Nr 75, s. 127-137
Keywords: zadłużenie; płynność finansowa; współczynnik korelacji liniowej Pearsona; współczynnik determinacji