Badania nad patogenezą postanówkowego zapalenia macicy u klaczy z uwzględnieniem roli cytokin w modulacji procesu zapalnego - Wojtysiak Katarzyna (Pathogenesis of persistent post-breeding endometritis in the mare with consideration of the role of cytokines in modulation of the inflammatory process, 2024)
Celem niniejszej pracy doktorskiej jest m.in. wykazanie czy endometrium klaczy uwalnia cytokiny modulujące proces zapalany tj.: antagonistę receptora interleukiny 1 (IL-1RA), interleukinę 6 (IL-6), interleukinę 10 (IL-10) oraz białka ostrej fazy: surowiczy amyloid A (SAA) i haptoglobinę (Hp) poprzez pomiar ich stężeń w płynie uzyskanym z płukania macicy przed i po sztucznej inseminacji.
Keywords: klacz; sztuczna inseminacja; zapalenie błony śluzowej macicy; cytokiny; białka ostrej fazy