Wyzwania polityki regionalnej w kontekście założeń europejskiej polityki spójności oraz uwarunkowań współczesnej gospodarki - Kudełko, Joanna (Challenges of Regional Policy in the Context of European Cohesion Policy and Contemporary Economic Conditions, 2024)
W realizacji polityki regionalnej niezbędne jest podjęcie działań mających na celu budowanie większej odporności na różnego rodzaju szoki zewnętrzne oraz zidentyfikowane problemy rozwojowe. W artykule wskazano, że do niezbędnych wartości, które należy wzmocnić, aby stworzyć nowoczesną i odporną gospodarkę regionalną, należą kompetencje, wiedza naukowa i technologiczna, kapitał finansowy oraz bezpieczeństwo publiczne i społeczne. Aby wzmocnić wartości priorytetowe, należy przyjąć określone style działań, które pozwolą na efektywne wykorzystanie endogenicznych zasobów regionu. Należą do nich elastyczność, dywersyfikacja oraz komunikacja i współpraca.
s. 35-44
Keywords: europejska polityka spójności; polityka regionalna; rozwój społeczno-gospodarczy; European Cohesion Policy; socio-economic development; regional policy