Relacje fiskalne państwo–samorząd regionalny a problem dysproporcji rozwojowych między regionami - Patrzałek, Leszek (Fiscal Relations between the State and Regional Government and the Problem of Development Disproportions between Regions, 2024)
W opracowaniu podjęto rozważania na temat decentralizacji fiskalnej oraz roli i funkcji administracji rządowej i samorządowych władz regionalnych w niwelowaniu dysproporcji rozwojowych między regionami. W przemyśleniach na temat relacji administracji rządowej i samorządu regionalnego podkreślono problem samodzielności finansowej samorządowych władz regionalnych w zakresie decydowania o wydatkowaniu środków publicznych. Ważnym wątkiem podjętych w opracowaniu rozważań jest problem koordynacji decyzji fiskalnych instytucji rządowych i instytucji samorządowych związanych z alokacją środków publicznych w regionie. W warunkach globalizacji i postępującej decentralizacji fiskalnej zwiększają się możliwości samorządowych władz regionalnych w zakresie uzgadniania i koordynowania wykorzystywania przez różne instytucje rządowe i samorządowe instrumentów finansowych wspierających rozwój regionów.
s. 58-70
Keywords: decentralizacja fiskalna; finanse samorządu regionalnego; fiscal decentralization; finance of local governments