Znaczenie funduszy strukturalnych dla jednostek samorządu terytorialnego i ich wykorzystanie w powiecie kłodzkim w latach 2004-2021 - Baran, Bernadeta (The Importance of Structural Funds for Local Government and their Use in the Kłodzko County in 2004-2021, 2024)
Samorząd terytorialny odgrywa istotną rolę w kształtowaniu rozwoju społeczno-gospodarczego na poziomie lokalnym i regionalnym. Z uwagi na ograniczone środki finansowe oraz rosnące potrzeby inwestycyjne, atrakcyjnym źródłem finansowania inwestycji przez JST są fundusze strukturalne. Ma to szczególne znaczenie dla słabszych ekonomicznie samorządów, gdzie środki te wykorzystywane są głównie na uzupełnienie infrastruktury podstawowej. Jednym z nich jest powiat kłodzki – region o bardzo dużym potencjale rozwojowym opartym głównie na turystyce, ale jednocześnie charakteryzujący się licznymi wewnętrznymi barierami utrudniającymi wzrost. Tymczasem JST powiatu kłodzkiego wykazują średnią aktywność w zakresie pozyskiwania funduszy europejskich. Wielkość środków unijnych na jednego mieszkańca w perspektywie finansowej 2014-2020 była ponad dwukrotnie wyższa niż w perspektywie 2004-2013, ale w porównaniu z innymi JST, a także w odniesieniu do swoich możliwości absorpcyjnych i potrzeb inwestycyjnych – z pewnością niewystarczająca.
s. 172-184
Keywords: fundusze strukturalne; JST; powiat kłodzki; structural funds; territorial self-government; Kłodzko County