Rozłączenie się w warunkach pracy zdalnej a równowaga praca-życie. Badanie na podstawie sytuacji przedsiębiorstw w Unii Europejskiej - Abbasciano, Arianna; López, Maria Del Milagro Martín; Moreno, Alejandro Díaz; Tardos, Katalin; Ziomek, Agnieszka (Disconnection in Remote Working Conditions and Work-Life Balance. A Study Based on the Situation of Companies in the European Union, 2024)
Celem badania jest określenie sytuacji pracowników zdalnych wobec trudności z odłączeniem cyfrowym od sieci oraz utrzymaniem równowagi praca-życie w warunkach istniejących regulacji. Analizę przeprowadzono na podstawie wyników ankiety wśród pracujących zdalnie w przedsiębiorstwach w Hiszpanii, we Włoszech i na Węgrzech w latach 2022-2023. W rozdziale omówione zostały zasady rozłączenia panujące w badanych krajach. Respondenci stwierdzili, że brakuje regulacji wewnątrz organizacji i warto je wprowadzić, a podobnie jest z kontrolą rozłączenia się. Jednak pozostawanie „połączonym” nie wpływa negatywnie na równowagę praca-życie, a rozłączenie nie stanowi problemu, chociaż praca zdalna wpływa na trudności w rozróżnieniu czasu pracy i czasu wolnego. Niniejsza publikacja wskazuje na potrzebę regulacji rozłączenia ze względu na potrzebę utrzymania WLB.
s. 200-211
Keywords: równowaga praca-życie; rozłączenie się; praca zdalna; Unia Europejska; work-life balance; disconnetion; remote work; European Union