Znaczenie motywu zdrowia w podejmowaniu aktywności sportowo-rekreacyjnej przez austriacką młodzież szkolną na tle innych motywów - Sawicki, Zygmunt; Görner, Karol (The importance of the health motive in undertaking sports and recreational activities by Austrian school students compared to other motives, 2024)
Aktywność sportowo-rekreacyjna stanowi istotny element efektywnego zagospodarowania czasu wolnego przez dzieci i młodzież szkolną. W przeciwieństwie do sportu wyczynowego, który koncentruje się na osiąganiu maksymalnych wyników sportowych poprzez intensywną rywalizację, aktywność sportowo-rekreacyjną należy oceniać głównie pod kątem korzyści zdrowotnych. Zachowania sportowo-rekreacyjne można analizować w kontekście rozwoju psychofizycznego, kształtowania osobowości, regeneracji sił witalnych, kontaktu z naturą, aktywnego wypoczynku oraz relaksu. W literaturze przedmiotu wyróżnia się różne motywy podejmowania aktywności sportowo-rekreacyjnej, wśród których najważniejsze to: przyjemność, relaks, zdrowie, wartości estetyczne, sprawność fizyczna oraz aspekty społeczne. Niniejsza praca ma na celu zbadanie, jakimi motywami kieruje się austriacka młodzież szkolna, podejmując aktywność sportowo-rekreacyjną, ze szczególnym uwzględnieniem motywu zdrowia. Analiza obejmuje także różnice związane z płcią i warunkami środowiskowymi. Badaniem objęto 391 uczniów liceów ogólnokształcących w Austrii, w wieku 18 lat. W grupie badanej znalazło się 96 chłopców i 103 dziewczęta z dużego miasta oraz 94 chłopców i 98 dziewcząt z małego miasta. Do analizy zastosowano Kwestionariusz Motywów Aktywności Sportowej. Wyniki badań podkreślają znaczącą rolę motywu zdrowia w podejmowaniu aktywności sportowo-rekreacyjnej, zwłaszcza wśród dziewcząt. Aspekt społeczny oraz relaksacja również okazały się istotnymi motywami dla obu płci. Analiza statystyczna wykazała istotne różnice przy motywach takich jak sprawność fizyczna oraz ryzyko, które były bardziej istotne dla chłopców, natomiast estetyka była znacznie ważniejsza dla dziewcząt. W badaniach nie stwierdzono statystycznie istotnych różnic odnośnie motywów podejmowania aktywności sportowo-rekreacyjnej między młodzieżą pochodzącą z dużych i małych miast.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 50(1)/2024, s. 117-129
Keywords: motywy; sport rekreacyjny; młodzież szkolna; Austria