Doskonalenie organizacji ćwiczeń w Policji - wnioski z badań - Kujawa, Karol; Wiśniewski, Bernard (Improving the organization of exercises in the Police - conclusions from the research, 2024)
Celem artykułu jest analiza wyników badań dotyczących organizacji ćwiczeń w Policji. Metodologia pracy obejmuje analizę dokumentacji oraz wniosków z ćwiczeń praktycznych. Autorzy opierają swoje rozważania głównie na raporcie przeprowadzonym przez ekspertów w Akademii WSB w Dąbrowie Górniczej. Wyniki badań wskazują, że skuteczna poprawa szkoleń wymaga systematycznego doskonalenia zawodowego oraz współpracy z innymi organami bezpieczeństwa. Ponadto postuluje się powołanie zespołu ekspertów, który powinien opracowywać i doskonalić ćwiczenia Policji.
Zeszyty Naukowe Collegium Witelona, nr 50(1)/2024, s. 131-142
Keywords: bezpieczeństwo; bezpieczeństwo publiczne; porządek publiczny; doskonalenie; ćwiczenia