Przemysł 4.0 – cyfryzacja gospodarki i społeczeństwa - Klasa, Patrycja (Industry 4.0 – Digitization of the Economy and Society, 2024)
Czwarta rewolucja przemysłowa stworzyła nowy krajobraz gospodarki opierający się na zastosowaniu nowoczesnych technologii, a towarzyszący jej postęp technologiczny przyspieszył zmiany w wielu sektorach przemysłu. Celem niniejszego artykułu jest ukazanie technologicznych zmian zachodzących w globalnej gospodarce oraz przedstawienie implikacji dla społeczeństwa, powstałych na skutek cyfryzacji i automatyzacji gospodarki. W artykule zastosowano: metodę badania dokumentów, metodę analizy i konstrukcji logicznej oraz metodę porównawczą, które pomogą zrozumieć i zbadać zmiany technologiczne zachodzące w globalnej gospodarce. Przemysł 4.0 rozpoczął erę społeczeństwa cyfrowego, które jest silnie zintegrowane z technologią cyfrową i światem wirtualnym. Ta dynamiczna rewolucja technologiczna bezpośrednio przyczyniła się do kształtowania codziennego życia społeczeństwa poprzez wprowadzenie innowacyjnych narzędzi, które zmieniają ludzkie życie i tworzą nowe możliwości.
Klasa, P. (2024). Przemysł 4.0 – cyfryzacja gospodarki i społeczeństwa. W: A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Oddziaływanie megatrendów na gospodarkę i społeczeństwo (s. 22-36). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: czwarta rewolucja przemysłowa; przemysł 4.0; cyfryzacja gospodarki; automatyzacja pracy; społeczne implikacje digitalizacji; fourth industrial revolution; Industry 4.0; digitalization of the economy; work automation; social implications of digitalization