Przemiany miejskiej przestrzeni: Jak megatrendy kształtują współczesne miasta - Zając, Zofia (Transformations of Urban Space: How Megatrends Are Shaping Contemporary Cities, 2024)
Nie od dziś megatrendy uznawane są za coś, co przyczynia się do wielu zmian nie tylko w naszym życiu, ale i w otaczającej nas przestrzeni. Artykuł ten ma przybliżyć temat trendów wpływających na współczesne miasta, a więc technologii i zrównoważonego rozwoju, a także opisać, jak zmiany demograficzne wpisują się w megatrendy. Celem artykułu jest ukazanie, jak megatrendy i ich zastosowanie wpływają na życie i otoczenie mieszkańców miast. Przedstawiono przykłady rozwiązań zastosowanych w miastach, aby usprawnić komunikację, zmniejszyć zanieczyszczenia czy dostosować przestrzeń dla ludzi ją zamieszkujących. Każde z nich w inny sposób wprowadza megatrendy w przestrzeń miejską i w pozytywny sposób wpływa na życie mieszkańców.
Zając, Z. (2024). Przemiany miejskiej przestrzeni: jak megatrendy kształtują współczesne miasta. W: A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Oddziaływanie megatrendów na gospodarkę i społeczeństwo (s. 37-49). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: megatrendy; demografia; innowacje; technologia; zrównoważony rozwój; megatrends; demographics; innovation; technology; sustainability