Budowa inteligentnego systemu transportu miejskiego w Oslo jako oddziaływanie współczesnych megatrendów na gospodarkę i społeczeństwo - Romianowska, Julia (Construction of an Intelligent Urban Transportation System in Oslo as an Impact of Contemporary Megatrends on the Economy and Society, 2024)
Transport publiczny stanowi kluczowy element infrastruktury miejskiej, który wpływa na mobilność mieszkańców, rozwój gospodarczy oraz jakość życia w mieście. Celem niniejszego artykuły jest analiza funkcjonującego w Oslo inteligentnego systemu transportu miejskiego oraz identyfikacja jego mocnych i słabych stron. W pracy zastosowano metody badawcze obejmujące przegląd literatury oraz ankietę w formie elektronicznej, które pozwoliły na zbadanie omawianego tematu w kontekście zarówno teoretycznym, jak i praktycznym. Z przeprowadzonych badań wynika, że inteligentny system transportu miejskiego w Oslo zbudowany jest zgodnie z oczekiwaniami mieszkańców, jednak występują również obszary gorzej funkcjonujące, które wymagają podjęcia działań interwencyjnych przez władze lokalne. Działania te pozwolą na zapewnienie lepszej jakości życia w Oslo oraz rozwój kluczowego sektora miasta.
Romianowska, J. (2024). Budowa inteligentnego systemu transportu miejskiego w Oslo jako oddziaływanie współczesnych megatrendów na gospodarkę i społeczeństwo. W: A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Oddziaływanie megatrendów na gospodarkę i społeczeństwo (s. 50-62). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: inteligentne miasto; inteligentny system transportu publicznego; Oslo; komunikacja miejska; technologie transportowe; smart city; smart public transport system; public transport in the face of public expectations; transport technology