Megatrend koncentracji ludności w miastach a problemy funkcjonalne i przestrzenne generowane przez mieszkalne budynki wysokościowe na przykładzie Wrocławia - Czeszejko, Julia (Megatrend of Population Concentration in Cities versus Functional and Spatial Problems Generated by Residential High-rise Buildings Based on the Example of Wroclaw, 2024)
Postępujące procesy koncentracji ludności znacząco wpłynęły na wygląd i funkcjonowanie miast. Wraz z postępami inżynieryjnymi możliwe stało się, aby większa liczba osób zamieszkała na mniejszym obszarze. Artykuł ma na celu ukazanie, że zwiększająca się koncentracja ludności w miastach przyczynia się do powstawania problemów funkcjonalnych i przestrzennych. Związane są one z budową budynków wysokich. Aby przedstawić problemy wrocławskich wysokościowców, przeprowadzono inwentaryzacje urbanistyczne poszczególnych budynków, zbadano ich wpływ na krajobraz i cechy okolicy (w tym zieleń, infrastruktura drogowa, okoliczna zabudowa, liczba miejsc parkingowych, miejsce do wypoczynku). Użyto także map z wrocławskiego Systemu Informacji Przestrzennej oraz stron poszczególnych deweloperów budynków.
Czeszejko, J. (2024). Megatrend koncentracji ludności w miastach a problemy funkcjonalne i przestrzenne generowane przez mieszkalne budynki wysokościowe – na przykładzie Wrocławia. W: A. Zakrzewska-Półtorak (red.), Oddziaływanie megatrendów na gospodarkę i społeczeństwo (s. 63-76). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: urbanizacja; wysokościowiec; wieżowiec; Wrocław; problemy przestrzenne; urbanization; high-rise building; skyscraper; Wroclaw; spatial problems