Rola jednostek samorządu terytorialnego w promowaniu zrównoważonego rozwoju na przykładzie Gminy Wrocław - Boczanowska, Klaudia (The Role of Local Government Units in Promoting Sustainable Development – The Case of Wroclaw Municipality, 2024)
Autorka analizuje rolę jednostek samorządu terytorialnego (JST) w promowaniu zrównoważonego rozwoju, ze szczególnym uwzględnieniem Gminy Wrocław. Celem jest ocena, jak działania gminy wpływają na realizację zrównoważonego rozwoju w aspektach ekologicznym, ekonomicznym i społecznym. Analiza obejmuje strukturę wydatków budżetowych gminy w latach 2019-2022, główne obszary inwestycji oraz konkretne działania zgodne z koncepcją zrównoważonego rozwoju. Metodologia badań opiera się na metodzie desk research oraz studium przypadku. Wyniki pokazują, że Gmina Wrocław skoncentrowała swoje wydatki na rozbudowie infrastruktury transportowej, edukacji, zarządzaniu odpadami oraz ochronie środowiska. Jednakże znaczne braki w finansowaniu ochrony zdrowia wskazują na nierówności w alokacji środków, co może negatywnie wpływać na długoterminowy zrównoważony rozwój. Inicjatywy gminy na rzecz zrównoważonego rozwoju obejmują programy i projekty pozytywnie wpływające na środowisko miejskie i mieszkańców.
Boczanowska, K. (2024). Rola jednostek samorządu terytorialnego w promowaniu zrównoważonego rozwoju na przykładzie Gminy Wrocław. W: D. Teneta (red.), Zrównoważony rozwój – trendy, wyzwania, kontrowersje (s. 23-36). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: zrównoważony rozwój; jednostki samorządu terytorialnego; gmina; sustainable development; local government units; municipality