Badania wpływu parametrów technologicznych pirolizy oraz właściwości substratu na uwalnianie lotnych związków organicznych z biowęgla - Syguła Ewa (Research on the impact of pyrolysis technological parameters and substrate properties on the release of volatile organic compounds from biochar, 2024)
Celem pracy była ocena wpływu składników strukturalnych biomasy celulozy (C), hemicelulozy (H) i ligniny (L) oraz warunków procesu pirolizy na występowanie uwalniania LZO. Uwalniane substancje zostały poddane ocenie jakościowej, która pozwoliła na określenie potencjalnego zagrożenia.
Keywords: biowęgiel; piroliza; lotne związki organiczne (lzo); biomasa lignocelulozowa; lignina; celuloza; hemiceluloza; substancje niebezpieczne