Wykorzystanie rozpuszczalników eutektycznych do elektroosadzania powłok stopowych Ni-Mo jako materiałów aktywnych elektrokatalitycznie w procesie wydzielania wodoru z roztworów alkalicznych - Niciejewska, Anna (The use of eutectic solvents for electrodeposition of Ni-Mo alloy coatings as electrocatalytically active materials for the hydrogen evolution reaction in alkaline solutions, 2024)
W rozprawie doktorskiej przedstawiono możliwość otrzymania powłok Ni-Mo aktywnych elektrochemicznie w reakcji wydzielania wodoru metodą elektrolizy z roztworów alkalicznych. Powłoki Ni-Mo wytworzono metodą elektroosadzania z kąpieli niewodnych złożonych z rozpuszczalnika eutektycznego ChCl:PG oraz soli metali: NiCl2·6H2O i (NH4)6Mo7O24·4H2O. Zbadano właściwości elektokatalityczne wytworzonych powłok w 1 mol∙dm−3 roztworze KOH, wykorzystując techniki elektrochemiczne takie jak: woltamperometria cykliczna, polaryzacja potencjodynamiczna, elektrochemiczna spektroskopia impedancyjna, chronopotencjometria. Scharakteryzowało morfologię powierzchni, topografię, strukturę, skład fazowy oraz powierzchniowy. Powłoki stopowe Ni-Mo charakteryzowały się lepszą aktywnością katalityczną w HER niż niklowa powłoka odniesienia, również podczas badań w warunkach zmiennego potencjału. Mechanizm wydzielania wodoru określono jako Volmera-Heyrovskiego. Wytworzone powłoki charakteryzowały się dość niskim nadpotencjałem wydzielania wodoru, w porównaniu do danych literaturowych. Materiały na ogół miały jednorodną morfologię. W powłokach stopowych występowała faza międzykrystaliczna o stechiometrii zbliżonej do Ni0,80Mo0,20. Wskazany związek tworzył gradient w głąb powłoki. W stanie surowym powierzchnia wybranej powłoki Ni-Mo zbudowana była głównie z niklu metalicznego, natomiast molibden przeważał w formach utlenionych. Wytworzone materiały posiadały właściwości predysponujące je do zastosowania w procesach wydzielania wodoru z roztworów alkalicznych.
Keywords: rozpuszczalnik eutektyczny; aktywność elektrokatalityczna; powłoki stopowe Ni-Mo; reakcja wydzielania wodoru; elektroosadzanie; eutectic solvent; electrocatalytic activity; Ni-Mo alloy coatings; hydrogen evolution reaction; electrodeposition