Spis treści [Współczesne migracje osób młodych. Wybrane zagadnienia / red. R. Jończy, Rokitowska-Malcher.- Wrocław: 2024] - Jończy, Romuald. Redakcja; Rokitowska-Malcher, Justyna. Redakcja (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Monografia stanowi kontynuację wydanej nakładem Wydawnictwa Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu w 2020 roku publikacji poświęconej procesom migracyjnym w południowo-zachodniej Polsce w kontekście sytuacji na rynku pracy. Niniejsza książka ukazuje różnorodność procesów migracji młodzieży, skupiając się zarówno na determinantach, jak i na skutkach migracji wewnętrznych i zewnętrznych, migracji edukacyjnych i zarobkowych, migracji czasowych i trwałych, migracji do centrów i na peryferie, a także nowych trendów migracyjnych. Zawarte w poszczególnych rozdziałach treści i wyniki badań, dostarczając wielu wniosków, mogą stanowić ważne impulsy do dalszych pogłębionych i rozszerzonych analiz, które wydają się niezbędne – ze względów nie tylko naukowych, ale także praktycznych, związanych z monitoringiem i kształtowaniem mobilności (i jej skutków) w kierunku pożądanym z punktu widzenia interesu społecznego.] z zapowiedzi
s. 149
Keywords: migracja; emigracja; remigracja; osoby młode; młodzież; pokolenie Z