Handel wewnątrzgałęziowy produktami rolno-spożywczymi między UE a krajami MERCOSUR - Kraciuk, Jakub (Intra-Industry Trade in Agri-Food Products between the EU and MERCOSUR Countries, 2024)
Cel: Celem artykułu było ukazanie międzygałęziowego i wewnątrzgałęziowego handlu produktami rolno-spożywczymi między krajami UE a krajami MERCOSUR. Metodyka: Do obliczenia intensywności handlu wewnątrzgałęziowego zastosowano wskaźnik Grubela-Lloyda, natomiast aby dokonać rozróżnienia handlu wewnątrzgałęziowego na handel wertykalny i horyzontalny, wykorzystano wartości jednostkowe, przyjmując założenie, że ceny względne odzwierciedlają względne cechy, gdzie produkty zróżnicowane poziomo są jednorodne i charakteryzują się taką samą jakością, podczas gdy produkty zróżnicowane pionowo mają różne ceny odzwierciedlające różną jakość. Dokonano również podziału na wysoki wewnątrzgałęziowy handel pionowy charakteryzujący się wyższą jakością produktów eksportowanych i niski wewnątrzgałęziowy handel pionowy charakteryzujący się wyższą jakością produktów importowanych. Podejście to pozwoliło wskazać, jakie pro-dukty rolno-spożywcze eksportowane przez UE do krajów MERCOSUR charakteryzują się wyższą jakością niż importowane z tych krajów, a w przypadku jakich grup produktów kraje MERCOSUR mają przewagi jakościowe. Wyniki: Wyniki przeprowadzonych badań wskazują, że wymiana międzynarodowa produktami rolno-spożywczymi pomiędzy Unią Europejską a pozostałymi krajami świata charakteryzuje się wysoką intensywnością handlu wewnątrzgałęziowego. Inaczej jest w handlu pomiędzy Unią Europejską a krajami MERCOSUR, ponieważ ma on charakter handlu międzygałęziowego. W zakresie najważniejszych grup produktowych mamy do czynienia w większości przypadków z handlem wewnątrzgałęziowym pionowym i, co istotne, produkty eksportowane przez Unię Europejską w przeważającej większości charakteryzują się wyższą jakością od tych eksportowanych przez MERCOSUR, ponieważ handel nimi ma charakter handlu wewnątrzgałęziowego pionowego wysokiego. Implikacje i rekomendacje: Przewaga handlu wewnątrzgałęziowego pionowego wysokiego we wzajemnej wymianie pewnych grup produktów rolno-spożywczych między UE a krajami MESCOSUR jest ważną informacją dotyczącą jakości tych produktów, a co za tym idzie – wskazuje na możliwości uzyskania za nie wyższych cen. Jest to istotne w momencie toczących się negocjacji i przed podjęciem przez oba ugrupowania decyzji o ratyfikacji zawartej w 2019 roku umowy o wolnym handlu. Oryginalność/wartość: Artykuł zawiera oryginalne wyniki badań. Wprawdzie metodyka zastosowana w nim była wykorzystywana przez innych autorów, jednak nie wykorzystano jej do badania wzajemnej wymiany produktów rolno-spożywczych pomiędzy UE i MERCOSUR.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 4, s. 41-49
Keywords: handel wewnątrzgałęziowy; produkty rolno-spożywcze; kraje Unii Europejskiej; kraje MERSCOSUR; intra-industry trade; agri-food products; European Union countries; MERCOSUR countries