Użyteczność taksonomii Unii Europejskiej w zakresie zrównoważonego rozwoju na przykładzie przedsiębiorstwa górniczego - Buk, Halina (Usefulness of the European Union Taxonomy for Sustainable Activities Based on the Example of the Mining Company, 2024)
Cel: Głównym celem artykułu jest krytyczna analiza kluczowych wskaźników osiągnięć w systematyce taksonomii kwalifikowanej jako zrównoważona środowiskowo, wprowadzonych regulacjami Unii Europejskiej od 2021 r. Metodyka: Dla osiągnięcia zakładanego celu zastosowano następujące metody badawcze: analizę piśmiennictwa, krytykę regulacji prawnych Unii Europejskiej oraz metodę indywidualnych przypadków. Wyniki: Przedsiębiorstwa niefinansowe ujawniają trzy kluczowe wskaźniki w postaci procentowego udziału swojej działalności kwalifikującej się i niekwalifikującej się do systematyki taksonomii UE w całko-witym obrocie (przychodach), w całkowitych nakładach inwestycyjnych oraz w całkowitych wydatkach operacyjnych. Wartość informacyjna i użyteczność obliczanych wskaźników osiągnięć jest bardzo mała z punktu widzenia zarówno inwestorów, jak i innych interesariuszy. Wymagane wskaźniki mają charakter statyczny, trudno je porównywać w czasie, a przede wszystkim nie odzwierciedlają pozytywnych bądź negatywnych skutków oddziaływania przedsiębiorstwa na środowisko. Ustalenie wartości tych wskaźników jest bardzo pracochłonne i kosztochłonne, wymaga zaangażowania doświadczonych menedżerów i specjalistów branżowych z poszczególnych obszarów biznesowych, mających znajomość procesów technologicznych i procesów związanych z ochroną środowiska, posiłkowania się wiedzą ekspertów zewnętrznych, rozbudowania analitycznej rachunkowości finansowej i bardzo szczegółowego planowania biznesu w przedmiocie zrównoważonego rozwoju. Zachodzi sprzeczność między ekonomicznością generowania informacji a jej użytecznością. Implikacje i rekomendacje: Zważywszy na szczytne cele zapewnienia zrównoważonego rozwoju, szczególnie w obszarze środowiska przyrodniczego, konieczne jest przeformułowanie wskaźników osiągnięć w kierunku ujawniania informacji o negatywnym wpływie przedsiębiorstwa na środowisko, ale także o uzyskanych pozytywnych efektach jego ochrony. Oryginalność/wartość: Celem autorki jest wypełnienie luki teoriopoznawczej w przedmiocie systematyki taksonomii kwalifikowanej jako zrównoważona środowiskowo, zwłaszcza że polska literatura przedmiotu jest w tym zakresie merytorycznym bardzo skromna. Wartością utylitarną jest wskazanie na małą użyteczność informacji ujawnianych w obligatoryjnych raportach z zakresu zrównoważonego rozwoju, szczególnie że organy UE zapowiadają dalsze rozszerzanie szczegółowych wskaźników.
Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu = Research Papers of Wrocław University of Economics; 2024; vol. 68, nr 4, s. 50-60
Keywords: zrównoważony rozwój; regulacje; taksonomia; kluczowe wskaźniki osiągnięć; sustainable development; regulations; taxonomy; key performance indicators