Demand and Sales Analysis for a Short Life Cycle Product - Bobowska, Justyna; Szozda, Natalia (Analiza popytu i sprzedaży produktów o krótkim cyklu życia, 2005)
W artykule przedstawione są dwie polityki zamawiania surowców, które są wykorzystane do monitorowania stanów zapasów i składania zamówienia dla produktu o krótkim cyklu życia. Tym produktem jest telefon komórkowy. Badane jest, w jakim stopniu zastosowana polityka ma wpływ na kształt krzywej obrazującej sprzedaż badanego produktu, jak również czy możliwe jest całkowite zaspokojenie popytu przy takich politykach zamawiania. Całość badania przeprowadzona jest na modelu symulacyjnym.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1057, s. 9-17