Methods of Classifying the Consumer Goods - Kobyłt, Agata (Metody klasyfikacji towarów w magazynie, 2005)
Artykuł oparty jest na analizie zbioru danych o obrocie towarowym w przedsiębiorstwie handlowym. Klasyfikacje ABC i XYZ zostały przeprowadzone na całym asortymencie znajdującym się w ofercie firmy. Do klasyfikacji ABC przygotowane zostały dane o kosztach zakupu towarów z okresu całego roku. Klasyfikacja XYZ przeprowadzona została na tych samych danych w układzie tygodniowym. Dodatkowo w celach poznawczych dane zostały zmodyfikowane poprzez wygładzanie metodą średnich ruchomych z trzech i pięciu okresów. Wyniki wskazują na konieczność przeprowadzenia analiz w innych jednostkach czasu.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1057, s. 18-22