Algorithm for Optimalization of Loading Goods on the Vehicles - Lenort, Radim; Lampa, Martin (Algorytm optymalizacyjny służący do rozmieszczenia ładunku w samochodach transportowych, 2005)
Autorzy artykułu pracują nad rozwiązywaniem problemów optymalizacji rozmieszczenia transportowanych dóbr w przestrzeni ładunkowej różnych pojazdów. Celem prac jest stworzenie algorytmu optymalizacyjnego i jego implementacja jako programu komputerowego służącego do optymalizacji problemu rozmieszczenia palet na ograniczonej przestrzeni ładunkowej samochodu tak, aby przestrzeń ta została maksymalnie wykorzystana. Algorytm zaproponowany przez autorów umożliwiający osiągnięcie wytyczonych celów można w skrócie ująć w następujących punktach: ustawienie towaru na paletach, układanie palet w stogi, rozmieszczenie i układ całego ładunku. Autorzy rozwiązują problem za pomocą programowania liniowego. W artykule zaprezentowany został również sposób tworzenia, weryfikacji oraz aktualny stan wdrożenia algorytmu. Wskazane zostały także problemy metodologiczne oraz możliwe sposoby ich rozwiązania
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1057, s. 36-40