Model of Waste Streams in the National Recycling Scheme in Poland - Michniewska, Katarzyna (Model przepływów w krajowym systemie recyklingu odpadów opakowaniowych w Polsce, 2005)
Artykuł prezentuje genezę powstania krajowego systemu recyklingu w Polsce. Uwypukla najistotniejsze podmioty tego systemu wraz z głównymi przepływami zachodzącymi między nimi. Następnie koncentruje się na kluczowym przepływie w systemie, który stanowi strumień odpadów opakowaniowych. Zaprezentowany jest podział tego strumienia na odpady pochodzące z przemysłu i z gospodarstw domowych, ze wskazaniem pewnych nieprawidłowości w proporcjach tego podziału. Artykuł określa także wymagania ilościowe stawiane wobec systemu, a także ograniczenia, jakie w nim występują. Najistotniejszy element stanowi założenie, iż krajowy system recyklingu, mimo oficjalnych raportów Ministerstwa Środowiska, nie realizuje wytycznych nałożonych na Polskę przez Unię Europejską. W artykule autorka podaje przyczyny takiego stanu rzeczy, proponując własne rozwiązania i wskazując możliwości usprawnień w tym zakresie.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1057, s. 41-46