Role of Integrator in Supply Chain - Szmyt, Paweł (Wykorzystanie integratora przy organizacji dostaw, 2005)
Artykuł traktuje o organizacji łańcucha dostaw, która zapewnia wymaganą synchronizację dostaw u odbiorcy. Zaprezentowano dwa warianty wykorzystania integratora dostaw. W obu wariantach integrator jest jednostką odpowiadającą za synchronizację dostaw materiałowych oraz odpowiednie dostawy w systemie Just In Time do ostatecznego klienta biznesowego. W analizie i porównaniu wariantów za główny czynnik przyjęte zostały koszty związane z logistyczną obsługą przepływów materiałowych. Zwrócono jednak uwagę na pozakosztowe aspekty organizacji dostaw.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1057, s. 65-70