Influence of Relationships Between Partners on Transaction Costs - Tubis, Agnieszka (Wpływ relacji między partnerami na koszty transakcyjne, 2005)
Koszty transakcyjne odgrywają istotną rolę w procesie zawierania transakcji przez partnerów handlowych. Wielkość i rodzaj ponoszonych kosztów transakcyjnych zależne są w dużym stopniu od relacji wiążących obie strony transakcji. W artykule przedstawione zostały aktywności realizowane w procesie zakupu rozwiązania informatycznego, będące nośnikami kosztów transakcyjnych. Zaprezentowano również różnice w ponoszonych kosztach transakcyjnych w zależności od rodzaju relacji łączących obu partnerów.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1057, s. 71-75