Wytwarzanie, właściwości powierzchniowe i użytkowe ekologicznych nanodetergentów do usuwania graffiti z powierzchni wrażliwych na czyszczenie mechaniczne - Bartman, Marcin Janusz (The development, surface properties, and practical applications of eco-friendly nanodetergents for the removal of graffiti from sensitive surfaces that are sensitive to mechanical cleaning, 2024)
Niniejsza praca doktorska dotyczy procesu otrzymywania, charakterystyki oraz oceny użytkowej nanostrukturalnych płynów typu nanoemulsji woda-w-oleju (w/o), stabilizowanych wybranymi surfaktantami otrzymywanymi z odnawialnej bazy surowcowej. Nanoemulsje są przeznaczone jako przyjazne dla środowiska alternatywne zmywacze do usuwania różnych powłok graffiti z powierzchni wrażliwych na czyszczenie mechaniczne.
Keywords: nanoemulsja woda-w-oleju; nanodetergenty; właściwości powierzchni; zwilżalność; ekologiczny zmywacz graffiti; alkilopoliglukozydy; surfakanty aminokwasowe; water-in-oil nanoemulsion; nanodetergents; surface properties; wettability; eco-friendly graffiti remover; alkylpolyglucosides; amino acid surfactants