Zmiany na rynku pracy w układzie przestrzennym w okresie 2014-2022 - Kraska, Ewa; Mach, Łukasz; Pietrowski, Wojciech; Żabiński, Arkadiusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2024)
[Zmiany na rynku pracy są nieodłącznym elementem współczesnej gospodarki, wpływają na wzrost gospodarczy i na rozwój społeczno-gospodarczy regionów. Niniejsza publikacja stanowi próbę ujęcia najważniejszych aspektów rynku pracy: finansowania, polityki i migracji zarobkowych ludności. Głównym celem monografii jest zaprezentowanie zmian na rynku pracy w Polsce w układzie przestrzennym z punktu widzenia krajowej i europejskiej polityki rynku pracy. W rozdziale pierwszym przedmiotem badań były środki z Funduszu Pracy. W rozdziale drugim zastosowano wielowymiarową technikę eksploatacji danych do identyfikacji aktywności ekonomicznej ludności w polskich miastach wojewódzkich. W rozdziale trzecim przedstawiono uwarunkowania aktywności zawodowej kobiet, realizacje zasady równości płci w polskich aktach prawnych dotyczących rynku pracy. W rozdziale czwartym zaprezentowano znaczenie inwestycji zagranicznych w odniesieniu do migracji wewnętrznych oparte na badaniu zależności między saldem migracji wewnętrznych a wartością bezpośrednich inwestycji zagranicznych.] z zapowiedzi
s. 76
Keywords: rynek pracy; migracje zarobkowe; migracje wewnętrzne; aktywność zawodowa; równość płci