Controlling projektów w jednostce samorządu terytorialnego – wybrane aspekty metodyki planowania i oceny projektów - Zybała, Kinga (Project Controlling in a Local Government Unit – Selected Issues of the Project Planning and Evaluation Methodology, 2024)
Rosnące znaczenie projektów w realizacji strategii jest coraz częściej zauważalne w sektorze publicznym. Celem artykułu jest scharakteryzowanie wybranych aspektów planowania i kontroli realizowanej w ramach controllingu przedsięwzięć prowadzonych w jednostkach samorządu terytorialnego na przykładzie projektu edukacyjnego dofinansowanego ze środków Unii Europejskiej. W opracowaniu zastosowano metodę studium przypadku i technikę gromadzenia informacji, jaką jest wywiad. Rozmowa z koordynatorem projektu pomogła poznać zalety oraz wady przeprowadzania przedsięwzięć w środowisku publicznym. Poznano zalety posiadania w zespole controllera projektów oraz trudności związane z jego wprowadzeniem do zespołu.
Zybała, K. (2024). Controlling projektów w jednostce samorządu terytorialnego – wybrane aspekty metodyki planowania i oceny projektów. W: T. Dyczkowski (red.), Wyzwania implementacji controllingu w praktyce gospodarczej (s. 68-79). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: controlling projektów; jednostka samorządu terytorialnego; zarządzanie projektami; project controlling; local government body; project management