Budżetowanie projektów w samorządzie studenckim - Salamon, Mateusz (Project Budgeting in Student Government, 2024)
Budżetowanie jest kluczowym elementem zarządzania finansami, dzięki któremu jednostka może kontrolować koszty i przychody zarówno w poszczególnych obszarach działalności, jak i w realizowanych projektach. Zagadnienie to jest istotne nie tylko dla przedsiębiorstw produkcyjnych czy usługowych, ale także dla organizacji niekomercyjnych. Do tych ostatnich należą organizacje studenckie. Celem artykułu jest scharakteryzowanie procesu tworzenia budżetów w Samorządzie Studenckim Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu na poziomie całej organizacji oraz konkretnego projektu. Szczególna uwaga zwrócona jest na procedurę budżetową największego przedsięwzięcia organizacji – Ekonomaliów. Omówiono także narzędzia, które wspierają procesy tworzenia, analizę i wykonanie budżetu projektu. W artykule wykorzystano metodę studium przypadku, a technikami gromadzenia danych była obserwacja uczestnicząca i analiza dokumentów wewnętrznych organizacji.
Salamon, M. (2024). Budżetowanie projektów w samorządzie studenckim. W: T. Dyczkowski (red.), Wyzwania implementacji controllingu w praktyce gospodarczej (s. 92-103). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: budżetowanie; projekt; samorząd studencki; budgeting; project; student government