Improving the efficiency of the global KM flow with new generation of AI - Mercier-Laurent, Eunika (Poprawa wydajności globalnych systemów zarządzania wiedzą z wykorzystaniem systemów sztucznej inteligencji nowej generacji, 2005)
Artykuł oparty jest na prawie 20 latach doświadczeń w rozwiązywaniu trudnych problemów przemysłowych przy pomocy metod i technik sztucznej inteligencji symbolicznej i cyfrowej. Przedstawia on przepis na budowę inteligentnych komputerow do wspomagania globalnego procesu zarządzania wiedzą. W artykule przedstawione zostały trzy punkty widzenia: indywidualny, organizacji i społeczeństwa, zgodnie z naszą metodą holistyczną. Podajemy kilka przykładow zastosowań. W naszej przyszłościowej wizji uwzględniamy problem symbiozy komputera z użytkownikiem. W części końcowej podajemy kilka perspektyw i pomysłow wykorzystanych w badaniach naukowych.Artykuł oparty jest na prawie 20 latach doświadczeń w rozwiązywaniu trudnych problemów przemysłowych przy pomocy metod i technik sztucznej inteligencji symbolicznej i cyfrowej. Przedstawia on przepis na budowę inteligentnych komputerow do wspomagania globalnego procesu zarządzania wiedzą. W artykule przedstawione zostały trzy punkty widzenia: indywidualny, organizacji i społeczeństwa, zgodnie z naszą metodą holistyczną. Podajemy kilka przykładow zastosowań. W naszej przyszłościowej wizji uwzględniamy problem symbiozy komputera z użytkownikiem. W części końcowej podajemy kilka perspektyw i pomysłow wykorzystanych w badaniach naukowych.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1064, s. 159-169