Knowledge management issues in rule-based systems integrated design process - Nalepa, Grzegorz J.; Ligęza, Antoni (Problematyka zarządzania wiedzą w zintegrowanym procesie projektowania systemów regułowych, 2005)
Systemy regułowe stanowią uniwersalny paradygmat programowania i reprezentacji wiedzy. Znalazły liczne zastosowania w systemach inteligentnych, np. systemach eksportowych. Pomimo prostoty samego formalizmu regułowego, implementacja tych systemów jest problematyczna. Występują problemy z pozyskiwaniem, reprezentacją i weryfikacją wiedzy. Artykuł omawia wybrane aspekty nowej, oryginalnej metody projektowania i analizy systemów regułowych, opartej na reprezentacji XTT. W metodzie tej wyróżnia się 3 fazy projektu: koncepcyjną, logiczną i fizyczną. Proces projektowania jest wspierany przez wizualne narzędzie projektowe. W artykule uwypuklone są główne aspekty zarządzania wiedzą w procesie projektowania: pozyskiwanie, reprezentacja, przetwarzanie i weryfikacja wiedzy.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1064, s. 190-198