Making sense of konwledge management: rational choice, learning and their interplay - Bonner, Richard F.; Mamchych, Tetyana I. (Nadawanie sensu zarządzania wiedzą: racjonalny wybor, uczenie i wspołzależności, 2005)
W artykule rozważany jest problem uczenia, ktory obejmuje zmiany systemu wiedzy firmy wpływające na modyfikację działani-a tej firmy a zarazem jej preferencje. Podstawy tych zmian mogą zostać rozpoznane dopiero po uczeniu. Co więcej, podstaw dla porownania strategii uczenia może po prostu nie być, o ile nie została zapewniona jawna zgodność preferencji wynikających z rożnych strategii. Procedury odwołujące się do kryterium wartości pieniężnej mogą być bezpodstawne. Logiczne podstawy zarządzania wiedzą w przedsiębiorstwie stają w ten sposób pod znakiem zapytania. Formalnego zbadania wymagają problemy ewolucji preferencji wynikających z uczenia i racjonalność takiego uczenia. Jako pierwszy krok w tym kierunku zaproponowano krotki przegląd obecnych teorii uczenia i racjonalnego wyboru. Centralnym problemem teorii racjonalnego wyboru i schematow decyzyjnych sztucznej inteligencji jest zagadnienie efektywnego i dynamicznego wyboru akcji przez „ekonomicznego” agenta, ktory „uczy się” środowiska i konsekwencji swoich działań - przy czym jest on standardowo konfigurowany niekonieczne pod kątem uczenia. Przy takich założeniach i z uwzględnieniem np. formalizmu Bayesa (który nie zawsze jest brany pod uwagę) – racjonalne procesy uczenia są w zasadzie dobrze rozpoznane. Uczenie bez uwarunkowań założeń Bayesa jest badane w modelach empirycznych; ich racjonalne podstawy nie są jednak jasne. Przy założeniu zmiennych preferencji agenta w funkcji uczenia - zgodność potencjalnych preferencji powinna być formalnie zapewniona z racjonalnego punktu widzenia - na wzor teorii wyborow społecznych i względnych preferencji (co nie jest jeszcze rozważane w uczeniu). Podsumowując, wydaje się, że wspołczesna teoria traktuje problem uczenia w sposob bardzo otwarty natomiast rozwijane są narzędzia pobudzające do badań omawianego zagadnienia.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1064, s. 353-366
Keywords: computational learning; decision process; economic search; empirical learning; knowledge management; rational choice; rational learning; referencedependent preference; social choice; statistical learning; value of knowledge