Bezpečnost internetového bankovnictví v ČR - Rybková, Helena (Internet banking safety in the Czech Republic, 2005)
Artykuł zawiera analizę empiryczną kryteriów z Maastricht oraz udziela odpowiedzi na dwa istotne pytania: czy kryteria z Maastricht dzielą państwa członkowskie Unii Europejskiej na kraje, które winny spełniać te kryteria oraz takie, które spełniać ich nie muszą - czy możemy ewidentnie podzielić kraje na państwa członkowskie Maastricht UE oraz państwa członkowskie UE, które nie należą do MUE? Pytanie drugie dotyczy pozycji Republiki Czeskiej w Unii Europejskiej. Autor referatu stawia pytanie w jaki sposób Czechy spełniły kryteria z Maastricht w analizowanym okresie czasu oraz czy istnieje możliwość zidentyfikowania pewnych oznak konwergencji.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1091, s. 130-135