Metoda zarządzania ryzykiem w projektach kulturalnych non-profit - Krawczyńska, Alicja (Risk management method in non-profit cultural projects, 2024)
Problem badawczy pracy formułuje pytanie: „Jak dopasować istniejące metody zarządzania ryzykiem w projektach do projektów realizowanych w instytucjach kultury?”.W odpowiedzi na pytanie zidentyfikowano potrzebę opracowania metody zarządzania ryzykiem dostosowanej do projektów kulturalnych non-profit, wykorzystując podejście zwinne, które odpowiada specyfice tych projektów. Koncepcja autorskiej metody opiera się na modelu "Wiedza i działanie" i polega na włączeniu procesu zarządzania ryzykiem do iteracji Scruma. Metoda została zweryfikowana poprzez badania wykorzystujące strategię wielokrotnego studium przypadku.
Keywords: projekty kulturalne; cechy projektów kulturalnych; zarządzanie ryzykiem w projektach; zwinne zarządzanie projektami; cultural projects; attributes of cultural projects; risk management in projects; agile project management; Scrum