Maastricht Criteria: analysis of the Czech Republic position in the UE - Simikova, Ivana (Kryteria z Maastricht : analiza pozycji Czech w Unii Europejskiej, 2005)
Artykuł zawiera analizę empiryczną kryteriow z Maastricht oraz udziela odpowiedzi na dwa istotne pytania: czy kryteria z Maastricht dzielą państwa członkowskie Unii Europejskiej na kraje, ktore winny spełniać te kryteria oraz takie, ktore spełniać ich nie muszą - czy możemy ewidentnie podzielić kraje na państwa członkowskie Maastricht UE oraz państwa członkowskie UE, ktore nie należą do MUE? Pytanie drugie dotyczy pozycji Republiki Czeskiej w Unii Europejskiej. Autor referatu stawia pytanie w jaki sposob Czechy spełniły kryteria z Maastricht w analizowanym okresie czasu oraz czy istnieje możliwość zidentyfikowania pewnych oznak konwergencji.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1091, s. 136-144