Factoring jako moderní forma financování provozní činnosti podnikatelských subjektů - Jáčová, Helena (Factoring as new financial method in operational activity of entrepreneurs, 2005)
Factoring, jako metoda finansowania działalności operacyjnej przedsiębiorców, staje się popularny nie tylko w Republice Czeskiej, lecz również na całym świecie. Artykuł niniejszy skupia się na porównaniu wykorzystania tej metody na poszczególnych kontynentach, czego rezultatem jest obserwacja, że Europa ma największy udział w realizowanych transakcjach tego typu oraz że wzrasta ilość tychże transakcji. Porównano lata 2001 i 2002. Ponadto praca porusza kwestię obrotu w zakresie operacji factoringowych, realizowanych w Czechach w latach 2001-2002. Omówiono również zalety i wady oraz koszty związane z factoringiem.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1091, s. 215-221