K problematice daňové evidence - Horák, Josef (Problems in declarations of income in the Czech Republic, 2005)
W związku z przystąpieniem Republiki Czeskiej do Unii Europejskiej problem zharmonizowania prawodawstwa w zakresie podatków i rachunkowości z zasadami obowiązującymi w Unii Europejskiej okazał się kwestią niezwykle ważną. W księgowości czeskiej obowiązywały dwa systemy przed pierwszym stycznia 2004 r. Pierwszy z nich opierał się na zasadzie pojedynczego zapisu, zaś drugi na zasadzie zapisu podwójnego. Zarówno w Unii Europejskiej, jak i w większości krajów świata nie jest przyjęte, by prawodawstwo odnoszące się do rachunkowości akceptowało dwa lub więcej systemów prowadzenia ksiąg rachunkowych, dlatego też prowadzenie ich według zasady pojedynczego zapisu zostało zniesione. Ważne jest zatem stworzenie jakiegoś systemu ewidencjonowania dla małych przedsiębiorstw, w celu ustalenia podstawy opodatkowania dochodu, bez konieczności księgowania według zasady podwójnego zapisu.
Prace Naukowe Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu; 2005; nr 1091, s. 222-228