Zastosowanie metody wzorca rozwoju do badania wysokości wybranych dofinansowań ze środków PFRON w województwach Polski - Ratajczak, Żaneta (Application of the Development Pattern Method to Study the Amount of Selected Subsidies from PFRON Funds in the Voivodeships in Poland, 2024)
Tematem niniejszego artykułu jest sytuacja osób z niepełnosprawnością w Polsce w 2021 roku, ze szczególnym uwzględnieniem ich aktywizacji zawodowej. W artykule opisano definicję osoby z niepełnosprawnością oraz rehabilitacji, zwracając uwagę na pojęcie aktywizacji zawodowej. Wyjaśniono, czym jest Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych [PFRON] i przedstawiono, jaki jest jego wpływ na zatrudnienie osób z niepełnosprawnością na przestrzeni lat. Celem badania było stworzenie rankingu województw pod względem wsparcia aktywizacji zawodowej osób z niepełnosprawnością. By to osiągnąć, wykorzystano metodę wzorca rozwoju, uwzględniając zmienne związane z dofinansowaniami do aktywizacji zawodowej osób z niepełnosprawnością. Przeprowadzone badanie wykazało, że w większości województw Polski wsparcie aktywizacji zawodowej osób z niepełnosprawnością jest na zadowalającym poziomie.
Ratajczak, Ż. (2024). Zastosowanie metody wzorca rozwoju do badania wysokości wybranych dofinansowań ze środków PFRON w województwach Polski. W: A. Stanimir (red.), Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym (s. 57-68). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: osoba z niepełnosprawnością; aktywizacja zawodowa; PFRON; metoda wzorca rozwoju; disabled persons; professional activation; development pattern method