Przemoc seksualna w Polsce w latach 2013-2021: Analiza skali zjawiska i skutków społeczno-ekonomicznych przemocy ze względu na płeć w kontekście UE - Kamińska, Martyna (Sexual Violence in Poland in 2013-2021: Analysis of the Scale of the Phenomenon and the Socio-economic Impact of Gender-based Violence in the EU Context, 2024)
W artykule dokonano analizy zjawiska przemocy seksualnej w Polsce w latach 2013-2021 oraz skutków społeczno-ekonomicznych przemocy ze względu na płeć dla kraju i Unii Europejskiej. Zbadano zgłoszone przypadki przestępstw seksualnych w Polsce, opierając się na danych udostępnionych przez Komendę Główną Policji i komendy wojewódzkie. Skupiono się na charakterystyce demograficznej ofiar przemocy seksualnej. Badanie przeprowadzono za pomocą analizy wskaźnikowej. Pozwoliło to na wyciągnięcie ważnych wniosków. Okazuje się, iż ponad 80% ofiar to kobiety.W ciągu badanych lat wszczęto 57 tysięcy postępowań związanych z przemocą seksualną, jednak wiele przypadków pozostaje niezgłoszonych. Wskaźnik wykrycia przestępstw w skali kraju wyniósł 124,8%,co oznacza, że Policja ujawniła więcej przestępstw, niż pierwotnie przewidywano. Najwyższa skuteczność wykrywania wystąpiła w Szczecinie (99,2%) i Gdańsku (94,5%), gdzie również zidentyfikowano ogrom przypadków pornografii. W artykule podkreślono także społeczno-ekonomiczne skutki przemocy, zwracając uwagę na konsekwencje psychologiczne, fizyczne oraz gospodarcze dla krajów UE.
Kamińska, M. (2024). Przemoc seksualna w Polsce w latach 2013-2021: analiza skali zjawiska i skutków społeczno-ekonomicznych przemocy ze względu na płeć w kontekście UE. W: A.Stanimir (red.), Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym (s. 101-116).Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: przemoc; przemoc seksualna; przemoc ze względu na płeć; analiza zjawiska przemocy; skutki przemocy; violence; sexual violence; gender-based violence; analysis of the phenomenon of violence; consequences of violence