Oczyszczanie wody, jej pobór i zużycie na terenach górniczych i pogórniczych: analiza przestrzenna powiatów województwa śląskiego - Halkiewicz, Stanisław Marek; Rychlicki, Paweł (Water Treatment, Abstraction and Consumption in Mining and Post-mining Areas: Spatial Analysis of Counties in the Silesian Voivodeship, 2024)
Przemysł wydobywczy w Polsce jest elementem strategicznych zasobów gospodarki, zapewniającym bezpieczeństwo ekonomiczne i energetyczne. Problem stanowić może jednak wodochłonność procesów wydobywczych, szczególnie w XXI wieku, kiedy to coraz więcej mówi się o kryzysie wodnym. W niniejszej pracy poruszono problem szeroko rozumianej gospodarki wodnej w powiatach województwa śląskiego, będącego zagłębiem górnictwa węglowego. Omówiono, jak podchodzi się do tego zagadnienia w literaturze. Następnie wykonano analizę autokorelacji wybranych zmiennych opisujących sposoby oszczędzania wody w powiatach w całej Polsce. Wykazano, że powiaty w województwie śląskim w porównaniu z resztą kraju wyróżniają się pod względem zużycia i poboru wody, ale również wykazują istotną korelację typu Low-Low i High-Low pod względem stopnia oczyszczania wody. Następnie dokonano analizy statystycznej zmiennych w powiatach województwa śląskiego. Wskazała ona, że obszary wydobywcze lub powydobywcze charakteryzują się wyraźnie niższym udziałem ścieków oczyszczonych oraz wyższym zużyciem i poborem wody na potrzeby przemysłowe. Oznacza to gorszą sytuację gospodarki wodnej dla obszarów związanych z górnictwem.
Halkiewicz, S. M. i Rychlicki, P. (2024). Oczyszczanie wody, jej pobór i zużycie na terenach górniczych i pogórniczych: analiza przestrzenna powiatów województwa śląskiego. W: A. Stanimir (red.), Współczesne problemy społeczno-ekonomiczne w ujęciu analitycznym (s. 132-148). Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu.
Keywords: górnictwo; Śląsk; autokorelacja przestrzenna; gospodarka wodna; ekologia; mining; Silesia; spatial autocorrelation; water management; ecology